Vormelingen, ouders en catechisten in vorm (5)
Tussen Pasen en Pinksteren worden er honderden jongeren in onze parochiekerken gevormd. Samen gingen ze op weg naar deze grote dag.
Vele catechisten en ouders hebben de vormelingen naar het vormsel begeleid. We laten hen en de vormelingen deze weken graag aan het woord over hun voorbereiding, hun verwachtingen, hun kijk op geloof …

Op driedaagse in de parochie van Sint-Paulus Malle/Zoersel
Spelende vormelingen op het plein voor het parochiezaaltje in St.-Paulus in Westmalle. Blije en vrolijke klanken.
De vormelingen bereiden zich 3 dagen intens voor op hun vormsel dat het weekend erop volgt. Ze zingen, oefenen in de kerk, quizen, leren bij over de eucharistie, knutselen, ze overnachten één keer … Zo zijn ze klaar om samen hun vormsel te ontvangen.
Alles heeft zijn tijd
Vijf vormelingen en enkele catechisten maakten tijd om wat te vertellen. De vormelingen stonden enthousiast in een kringetje en vertelden over hun keuze voor het vormsel. De meesten hadden die keuze samen met hun ouders gemaakt. Jolien vertelde dat het voor haar geen vraag is. Ze zit al in het jongerenkoor Splash en daar hoort het vormsel bij. Wijze woorden klonken: ‘Alles heeft zijn tijd. Er is een tijd waarop we gedoopt zijn en nu is het tijd voor mijn vormsel. Dat vinden mijn ouders ook’.
IMG 0577Mijn mooiste moment
Welk moment ze het best onthouden hebben uit hun vormselvoorbereiding? Maud en Merline denken aan getuigenis van een priester en Rudy Claeys. Priester zijn is een roeping en Rudy vertelde hoe hij verder leeft na zijn auto-ongeluk. Louise denkt aan de catechese thuis over ‘lief zijn’ en ‘complimentjes geven’. Jolien hield ook het meeste van de catechesemomenten thuis en Julie vindt de momenten in de kerk belangrijk. Voor haar is het een manier om dicht bij God te zijn.
Een hele voorbereiding
Weet je wat deze meisjes zouden vertellen over het vormsel aan de kinderen van het vijfde leerjaar? Dat je vormsel doen een hele belevenis is. Er is een driedaagse en daar worden we echt een groep! Voor je vormsel moet gewerkt worden. Er is een hele voorbereiding voor nodig.
De vormelingen van de St.-Paulusparochie komen regelmatig korte momenten samen en dat wordt volmondig gewaardeerd.


IMG 0573Samen op weg
Terwijl enkele catechisten in de keuken broodjes klaarmaken, zijn ze bereid om honderduit te vertellen. An geeft al 12 jaar vormselcatechese. Ze was al wat geëngageerd in de parochie en toen pastoor Jules vroeg of ze catechese wilde geven, heeft ze ‘ja’ gezegd. Hij wist blijkbaar goed welke talenten An heeft. Voor haar is dit jaar bijzonder omdat haar dochter gevormd wordt. Hetzelfde gevoel heeft Veerle wiens dochter ook gevormd wordt. Veerle denkt ook terug aan het engagement van ‘Soep op de stoep’. Met twee groepjes vormelingen, een bolderkar en een ketel soep trokken ze van huis tot huis. Ze kon in haar groepje meemaken dat wie niemand kende, stilaan toch een plekje kreeg.  Hilde geeft al 20 jaar catechese. Zij denkt met een blije lach terug aan een catechesemoment thuis over bidden. Ze heeft ervaren hoe de kinderen zich openden en intiem vertelden waarvoor ze bidden. Of het nu om hulp is of om te danken. God luistert zeker naar hun gebed.
Zowel de vormelingen als de catechisten vinden het ‘samen’ op weg gaan zo belangrijk. Je goed voelen in de groep doet deugd. Misschien daarom dat zoveel catechisten ‘van vroeger’ nog altijd een handje komen helpen. Hier is een diepe verbondenheid te voelen.

 

Noëlla Jordens